3 juli 2013

Tyst

Den är hypad och nämns överallt, i många olika sammanhang, så kanske har du hört talas om den eller läst den - boken Tyst. De introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns av Susan Cain.
På baksidan av boken står det:
"Åtminstone en tredjedel av dem vi har omkring oss är introverta. Det handlar om dem som hellre lyssnar än pratar, hellre läser än festar, som uppfinner och skapar men inte gillar att marknadsföra sig själva, de som hellre jobbar på egen hand än brainstormar i grupp. Introverta beskrivs ofta som "tysta", men de har tillfört samhället mycket av det bästa vi har - från Vincent van Goghs solrosor till den första persondatorn."

Susan sätter tydligt fingret på det som råder i vårt samhälle idag - att de som talar mycket och högt och tar plats är de som uppfattas som smartast (vilket de inte är enligt undersökningar av intelligens då både extro- och introverta visar sig vara lika smarta), att det är en norm att vara extrovert och att det är "fel" att vara eftertänksam och ha behov av att dra sig undan, få tänka i lugn och ro och få hämta energi. Hon tar upp att skolan idag fokuserar på extroversion, att alla ska ta plats, våga ställa sig upp och prata och tycka om att göra grupparbeten och väldigt lite av introverta barns behov tas någon som helst hänsyn till. Tysta barn uppmanas ständigt att ta mera plats. Det gäller föresten inte bara barn utan är nästan lika vanligt i arbetslivet.

En del människor blir på sätt och vis kameleonter, som har lärt sig att ett extrovert förhållningssätt är det enda som gäller i livet om man vill nå fram med sina idéer och bli lyssnad på men som, efter dagens slut, kryper in i sitt soffhörn och njuter av tystanden och lugnet och är mer eller mindre helt slut av den ständiga strömmen av relationer, intryck och snabba beslut som vardagen består av. 

"Tyst är en unik bok med kraft nog att för alltid förändra omgivningens sätt att se på introverta och - inte minst viktigt - de introvertas sätt att se på sig själva."

Så här sitter jag, i tystanden och lugnet, och njuter.


5 kommentarer:

 1. Ååååh,texten på baksidan stämmer på pricken in på mig men jag har aldrig vetat att jag var introvert.
  På en fest en gång i min ungdom fick jag höra: "Vad ska du vara här för, du säger ju inget."
  Kram

  SvaraRadera
 2. Ja, här är en till, visste inte heller att det hette så, det jag är! Har alltid hört att jag måste stiga fram mer med mina ideer:O))Måste nog försöka läsa den boken...Kram..

  SvaraRadera
 3. Här är en till! Kul att få ett "riktigt" namn på det istället för tyst och försynt. Nu har jag reserverat boken på biblioteket.
  Jag har följt din fina blogg i flera år och läser allt du skriver men är dålig på att kommentera men försöker bättra mej. Tycker ju själv det är roligt att få kommentarer.

  SvaraRadera
 4. Tackar, vilket bra boktips!
  Den vill jag gärna läsa, känner igen mig på pricken!

  SvaraRadera
 5. Jo tack, visst känner man igen sig. Tack för boktipset, har ställt mig i kö på bibblan! (Den verkar rätt poppis :o) Kramar Ullis

  SvaraRadera