12 juli 2013

Centralt och inte kantigt

I alla år har vi bara åkt förbi Gladhammars åttakantiga kyrka och nästan varje gång har jag funderat på hur den kan tänkas se ut inuti. För ett par år sedan var vi på väg in för att kika och just när vi svänger in bilen på parkeringen kommer ett brudpar ut ur kyrkan - bara att vända alltså, men idag var dagen. Dagen då jag fick veta att Gladhammars nuvarande kyrka är byggd 1883-86, att den inte kallas åttakantig utan centralkyrka, att den bärs upp av järnpelare som tillverkats i Ankarsrum, att det hänger en fantastisk ljuskrona mitt i kyrkan som är gjord i gjutjärn, att det behövs 48 ljus till den och att den gjordes invigningsåret 1886 samt att dopfunten är i röd kalksten och höggs 1677. Och dessutom är kyrkan i två våningar! Inte en läktare på ena eller andra sidan, utan kyrkan är i två plan så när som över altaret. Nu på sommaren är Gladhammars kyrka vägkyrka så jag och lilla dot som var på utflykt blev väl emottagna och dessutom bjudna på kaffe, bullar och småkakor.

Taket, eller kupolen, med fönster runt om högt där uppe. 
Samma tak genom den fantastiska gjutjärnskronan för 48 ljus. 

Två våningar runtom!  
Järnpelare från Ankarsrum, målade så att de ser ut som träpelare. 
I koret finns en stor Jesus-figur med enorma händer och fötter. Det är en kopia av Thorvaldsens Kristus.
Antingen saknas lilltån eller så är den invikt under de andra tårna. Någon betydelse har det säkert men jag vet inte vilken. Undrar om det är så på originalet också?
Dopfunten i kalksten från 1677. 
Som den ölänning jag är så tycker jag att kalksten är bland det vackraste som finns. 
Vackert handarbete på varje bänkrad.
Åker du på E22an, strax söder om Västervik och passerar när Gladhammars kyrka är öppen och dessutom, precis som jag, är nyfiken så stanna till och titta in. Det finns inte så många centralkyrkor i vårt avlånga, tämligen kyrktäta land. Det här är den tredje som jag besökt, efter Kalmar domkyrka och kyrkan i Örsjö. Jag samlar ju på lite av varje och nu samlar jag nog på besök i centralkyrkor också...

För övrigt så hade lilla dot och jag fotosejour av senaste quilten.
De bilderna kommer en annan dag för nu ska jag vila, lägga upp fötterna högt och sticka ett par varv och njuta av att lilla dot och jag haft en härlig dag.

1 kommentar:

  1. Så härligt att du kom in i den kyrkan till slut. Vi har ju pratat om det många gånger. Jag måste nog se den på riktigt också trots dina fina bilder.

    SvaraRadera