Sockor på rundsticka


Sockor på rundsticka

En del tycker att det är svårt att hålla reda på fem strumpstickor när man ska sticka sockor eller vantar och då kan det underlätta att sticka på rundsticka. Det tar en liten stund att lära sig, precis som det tar tid att lära sig andra saker men det är värt att traggla en liten stund. Jag gillar att sticka med strumpstickor men jag stickar väldigt löst så ska jag sticka sockor i tunt garn så funkar det bättre med rundsticka för mig för då håller jag garnet lite hårdare än med strumpstickor.

Att sticka på det här sättet kallas Magic loop, och visst är det magiskt att det fungerar med ett par öglor!

Okej, så här går det till:

Man behöver ett sockmönster, vilket som helst för strumpstickor fungerar bra.
Garn som är fint och mjukt och i en färg man tycker om (livet är för kort för tråkiga garner!).
En rundsticka passande till garnet. Stickan måste vara minst 80 cm lång (den jag använder är 100 cm). Kortare fungerar inte - det blir för "trångt i svängarna". Det är bra om kabeln på stickan är ganska mjuk och lätt att böja. Är kabeln på den sticka du har väldigt stum så testa att lägga den en stund i varmt vatten, inte kokhett men varmt, så kanske den mjuknar lite.
I det här exemplet har jag Stickameras sockgarn i färgen syrenblomma och en 100 cm lång sticka 2,25 mm från Addi.

Lägg upp maskor enligt mönster plus en maska, i mitt fall 64 + 1 = 65 maskor. 
Dra försiktigt ut kabeln mellan maska 32 och 33. Det ska vara 33 maskor på den sida där garnnystanet är. 
Lyft över sista maskan, den där garnnystanet är, till stickan med 32 maskor och dra försiktigt ut stickspetsen och kabeln så att en ögla bildas från den sticka som nu har 32 maskor. Kabelöglans storlek ska vara så stor att du kan röra själva stickan (metalldelen) fritt. Kontrollera att maskorna inte är snodda på kabeln.
Sticka de två första maskorna tillsammans, dvs den överlyfta och den först upplagda. Detta för att hindra att det blir ett gap på första varvet. 
Sticka resterande 31 maskor på denna sida, som om du stickade på två vanliga stickor. Jag stickar 2 rm, 2 am, men du stickar enligt ditt mönster.
Så här ser det ut när första sidan är stickad. Den ena metalldelen hänger löst och den andra är full med nystickade maskor. 
Vänd arbetet så att stickornas spets pekar mot höger och dra försiktigt i kabeln till den metalldel som hänger löst så att den också är täckt av maskor, se nedan.
På den sida där garnet är (de senast stickade maskorna) dras försiktigt kabeln ut till en lagom stor ögla. 
Nu är det klart för att sticka den här sidans 32 maskor. Jag håller stickan med de maskor som ska stickas närmast mig eftersom vi stickar runt.
Så här ser det ut när man är "mitt på en sida": en kabelögla på var sida av arbetet. 
Man fortsätter på samma sätt när de 32 maskorna är stickade. Vänder stickornas spetsar mot höger, drar i kabeln på att det ser ut som på bilden nedan... 
...och drar sedan ut stickspetsen och en bit kabel till en ny ögla och fortsätter sticka. 
Som ni ser så behövs den långa kabeln för att det ska bli lagom stora öglor på båda sidor av arbetet när man stickar. 
Ja, det här är första delen i att sticka sockor på rundsticka. Jag hoppas bilderna och texten är tydliga. När jag kommit lite längre på min socka så ska jag ta bilder på hur jag stickar hälen också. Det är inte svårt för man stickar fram och tillbaka över de 32 maskor som ska bilda hälen. 
Detta sätt att sticka fungerar lika bra om man stickar sockorna från tån och uppåt, vilket är mitt favoritsätt för tillfället. Det HÄR mönstret är för lite grövre garn. Testa gärna att göra det på rundsticka.

Hoppas ni vill testa magic loop!

1 kommentar:

  1. Hej! Jättebra instruktioner! Men kommer du göra en fortsättning på instruktionerna?

    SvaraRadera