2 okt. 2013

Överkörd av en orgel

Efter att ha stickat all vaken ledig tid de senaste dagarna så har jag inte stickat en enda maska idag. Det finns sådana dagar också! Jag har hängt med näsan i böcker och hackat på tangenter och varit så duktig så men eftersom det inte gör sig så bra på bild så kommer här istället bilder på något helt annat.
Domkyrkan i Strängnäs.
Mycket minnesgoda läsare kanske kommer ihåg att jag försökte komma in i domkyrkan i Strängnäs i somras men kom tio minuter efter stängningdax. 
Nu har jag varit där - långt innan dörren låstes för dagen.
Precis när vi kom så var det, tyckte vi först, mycket lägligt en orgelkonsert och vi blev så glada. 
Jag kan intyga att det finns oändligt mycket ljud i den här orgeln! Speciellt om man drar i alla spakar, trampar på alla pedaler och spelar så många melodier samtidigt som möjligt. - Att lyssna på den där orgelkonserten var som att bli överkörd av en ångvält samtidigt som all världens volym var uppvriden på max. Jag kan verkligen tycka om orgelmusik men numera vet jag att jag inte tycker om alla sorter. Jag betvivlar inte att organisten var skicklig, han måste haft lika många armar som en bläckfisk för att kunna göra allt samtidigt, men jag förstod tyvärr inte alls det han framförde. 
På Wikipedia kan man läsa:
Strängnäs domkyrka är en domkyrka i Strängnäs i Södermanland, helgad åt apostlarna Petrus & Paulus. Den är en treskeppig gotisk tegelbyggnad som ersatt den ursprungliga träkyrkan, byggd på en tidigare för vikingarna mycket viktig offerplats. Byggnadsarbetet påbörjades ca 1250 och ett parti invigdes 1291; nya delar kom till under 1300- och 1400-talen, men den karakteristiska tornhuven uppfördes först på 1740-talet. Kyrkotornet är 75 meter högt.
Nu är besöket i Strängnäs domkyrka avbockat från min att-besöka-lista. 
En vacker kyrka, jag önskar bara att det hade varit en lite snällare och tystare orgelkonsert när vi var där. 
Föresten är det mösstider. Turkos och lila - hur kunde jag välja just de färgerna?! 


1 kommentar:

  1. Gjorde en liten tur på 4 dagar runt Mälaren i somras, och besökte även då Strängnäs och domkyrkan. Det är mäktigt kan jag tycka med dessa gamla vackra byggnader. Också avprickad på listan,! Hälsn Birgitta

    SvaraRadera