9 aug. 2013

Veckan som gick

Nu är min sömnadsvecka slut och så även min semester. På måndag återgår livet till något annat men först en summering av en underbar vecka.
Vi har varit 12 stycken tjejer/damer/kvinnor som tillsammans slitit och kämpat för att fixa lite nytt till höstens garderob under finfin handledning från en mycket konstnärlig och duktig kvinna. Jag är så tacksam för att jag fick en plats i ett hörn så jag kunde pyssla med mina grejer och få lite lugn runt mig, för även om det är jätteroligt att vara tillsammans med andra så räcker inte orken riktigt till för allt och att kunna koncentera sig är inte så tokigt när man syr. Det har gått bra och även om jag inte sov alls första natten så blev det en kanonvecka. Jag hade inga som helst krav på mig att prestera men det blev faktiskt en klänning om dagen måndag - torsdag. Idag blev det inte så mycket gjort för så fort uppbrottsstämningen infinner sig så blir det lite stressigt och oroligt.
Vad blev det då?
Jo i måndags började jag med att rita av ett mönster från en ganska ny Allt om handarbete. Det skulle bli en tvåfärgad enkel klänning i linnetyg men mönstret jag valt visade sig vara avsett för lite stretchigt tyg så det blev till att korrigera och fixa så att klänningen passade mig. Mörkt lila och cerise blev kombon.
På tisdagen sydde jag en klänning med flikig fåll - en modell som många av veckans deltagare sydde. Alla inspirerade av vår inspiratör och handledare. Att välja knappar, utan att ha tillgång till sitt eget lilla knappförråd hemma blev en utmaning men jag är nöjd med hur det blev med en röd och åtta tennknappar.
Onsdagen ägnades åt att fritt skissa ett mönster av en klänning som en hade på sig. Kjolen är i rektangelform. Fnuligt med sidfästpunkterna mellan överdel och kjol men det gick. Lite tygtryck på rygg och i nacken "för att det ska vara fint på galgen" blev det också.
Sista klänningsdagen sydde jag och K var sin lång modell av en köpetunika. Det gick bra att måtta, höfta och rita av. Min klänning är sydd i en underbar kypertvävd linnekvalitet som skimrar mellan marinblått och grönt och den breda snedställda fållen är fodrad både för lyst och fall.
De sista timmarna idag ägnade jag åt att sy samman resttyger till en tunika eller kanske blir det ett linne. Någon gång ska jag nog orka packa ur syväskorna och då gör jag det förmodligen klart.

Veckan är som sagt slut, jag är rejält trött och har till och med dragit på mig en skada. En blåsa i handen men vilket utav av momenten rita, klippa, nåla och sy som lett till den vet jag inte. Den tyder på kroppsarbete i alla fall.
Nöjd är jag med härliga dagar och garderoben har fått sitt och minnesbanken sitt. Tack alla!
Nu blir det börja jobba-uppladdning i helgen. 
Livet går vidare. Erfarenheterna byggs på. Nyfikenheten är fortfarande stor. Det bara vill bli bra!


10 kommentarer:

 1. Låter som en fantastisk vecka! Att få komma i väg och sy tillsammans med andra (fast i ett lugnt hörn) låter som något jag vill prova någongång. Får man fråga var du var någonstans? Själv försöker jag komma igång med att sy igen efter många års uppehåll. Just nu mest i trikå men linne måste det också bli sedan.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Så härligt att få sy dessa fina saker. Du lockar med dina fina bilder så man blir sugen att pröva att sy kläder. Lisbeth T

  SvaraRadera
 3. Så fina klänningar du sytt. Älskar linne.

  Lotta

  SvaraRadera
 4. Så många fina klänningar! Skulle också vilja åka iväg en vecka och sy kläder! Kramar Ullis

  SvaraRadera
 5. Underbara kläder. Förr sydde jag mycket kläder men det var för 20 kilo sedan. Har du något bra tips var man hittar mönster till en enkel tunika storlek 44-46?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh det är så svårt att rekommendera ett mönster... Det beror så mycket på hur kroppen ser ut, om man har stor eller liten byst, breda eller smala höfter, stor eller liten mage - inte bara på storleken. Jag gillar oftast de mönster som finns i tidningen Ottobre woman som kommer ut två gånger om året. Jag gillar Onions mönster, men får ofta lägga till lite eftersom de är lite för smala i modellen för mig. Det finns många sidor på nätet där man kan leta och köpa mönster, t ex Fagert.se. Fundera på vad du gillar, om du har modeller redan i dag som du tycker om och leta efter mönster som motsvarar det tillräckligt mycket för att det ska fungera.
   Lycka till i letandet! Det är så roligt att sy! :o)

   Radera
  2. Tack för att du tar dig tid att svara. Nu har jag köpt ett mönster från svenska mönster. En tunika/klänning ska prova att sy i ett linne/viskos

   Radera
  3. Provar att skriva från telefonen "plattan" slutade skriva mitt i meddelandet. Tack för att du inspirerar till att sy kläder. Nu har jag precis sytt sista kantstyget på min dotters stora picknicktäcke. Äntligen klart, började förra sommaren. Tack även för att du orkar blogga, du sprider en enorm glädje med din blogg även om du har tuffa tider. Nu ska jag njuta av mina 2 sista semesterdagar. Kram

   Radera
 6. Det låter som en fantastisk vecka!

  SvaraRadera
 7. Oh, en sån kurs skulle jag gärna gå. Var anmäler man sig till den ?
  Du har sytt så himmelskt snygga och roliga klänningar.

  SvaraRadera