12 aug. 2014

Ord som rymmer stora hemligheter

På radion hördes idag "Han led av depression sista tiden", som en slags ursäkt och förklaring. Några nickade säkert förstående.
Ibland önskar jag att fler människor förstår vad en depression verkligen är. Att det inte är samma sak som att vara lite nere en dag eller två och att det bara är att rycka upp sig eller att ta ett piller en tid. Själen kan bli minst lika sjuk som kroppen, och ibland värre än så. Det är så mycket kunskap om själens behov och förhållandet mellan kropp och själ vi förlorat, för jag tror att vi människor haft den kunskapen en gång i tiden. Alla sår kan inte läkas med bandage och piller. Kärlek och omsorg behöver vi också men tyvärr räcker inte det heller alla gånger. När det är svart av depression är det verkligen nattsvart men ge inte upp! Ge inte upp.
 Det finns så många människor som sitter där i sina svarta hål och inte ser någon väg ut. Samtidigt som vägarna framåt är oändliga till antalet så ser de inte en enda. Kanske kan en medmänniska hjälpa till att knacka hål på mörkret och få upp en liten liten springa som ljuset kan sippra in genom. Det är viktigt att försöka. Ge inte upp!
Dagens ruta är ledsengrå men ser ni, där bakom finns ändå liv. Frön till något nytt.
Att leva med depression eller ha nära som är deprimerade är svårt. Jag är oändligt tacksam för varje ljus dag. Ljuset i det lilla är ofta viktigare än det stora ljuset och det lilla ljuset kan vara så litet och se så ynkligt ut att andra inte förstår att se det. Men det är ljus!

Ett litet ljus denna regntyngda och åskmullrande tisdag är en cerise stickning, därför att jag gör det till ett ljus. Jag vill se.
En stickning som sakta växer, maska för maska. 
Ta vara på det lilla. Det kan vara en väg, en av oändligt många möjliga vägar.
*Kärlek*

5 kommentarer:

 1. Så sant, så sant, men så svårt att förstå för de som inte varit där.
  Jag orkade, som först nu i kväll, ta upp stickningen som jag inte rört på 10 dagar. Det får bli mitt ljus idag.
  Var rädd om dig. Kram

  SvaraRadera
 2. Kloka ord. Kanske är det lilla ljuset så mycket bättre då den inte bländar utan mer lyser upp vägen framför?
  Som de sa i en film jag såg för många år sedan och som jag glömt det mesta av, men följande fastnade "Keep passing open windows".
  Hoppas du får en bra dag med fina ljusglimatar och tack för de fina glimtarna du delar med oss andra här på din blogg!

  SvaraRadera
 3. hej! jag måste kommentera och säga ett stort tack för att du tar upp ämnet: depression - svarta dagar - ibland månader :( Vi behöver verkligen prata om det och inse att det gäller förmodligen alla, någon gång, eller någon årstid, eller eller eller!
  Ett stort tack till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja det svåra svarta behöver komma fram i ljuset ibland!
   Kram

   Radera
 4. Jag känner så väl igen det du beskriver. Jag är så tacksam över att jag numera har ganska många ljusa dagar!

  SvaraRadera