4 nov. 2015

Att lysa inifrån

Jag tänker mycket på ljus för tillfället, olika slags ljus och vad de betyder för oss. Idén att lysa upp november har blivit en möjlighet att fokusera på begreppet ljus och alla aspekter av det.
Min önskan är att jag ska lysa inifrån. Lysa upp min egen väg och förhoppningsvis också andras en liten stund då och då. När jag blundar och tänker att jag har en liten låga inne i bröstet så kan jag inte låta bli att le, ljuset gör något med mig.
Men alla lyser inte, och det finns stunder när min låga flämtar väldigt svagt eller inte alls. Vi vet alla att de finns där, de som är notoriskt negativa, de som olycksbådande kraxar om allt som kommer i deras väg och mer än gärna kraxar om andras val och vägar också. Jag har haft min beskärda del av negativa människor omkring mig, precis som alla andra, och ibland kan jag känna att jag är så trött på gnäll att jag bara vill stänga öronen och sluta mig i mig själv. Det finns människor som jag undviker för att de suger all glädje ur mig med sina negativa tankar och korpsvarta prat. 
En av mina största rädslor är att jag ska bli en så negativ människa att andra undviker mig, eller ännu värre, att jag inte står ut med mig själv. Jag gnäller, jag kan ta ut elände i förskott och jag kan bli galen på småsaker men jag vill se det ljusa, jag vill tro på det goda och glada utan att för den skull förlora verklighetsförankringen. Att hela tiden mata sig själv med negativa budskap är som att misshandla sig själv. När var du snäll mot dig själv senast? När var jag det? Vad tänker jag när jag ser mig i spegeln? Inte alltid så positiva tankar sorgligt nog. 
Jag kommer spontant på flera människor som sprider negativitet omkring sig och jag är inte säker på att de är medvetna om att de gör det. Hur medveten är jag när jag gnäller? Då och då går jag in till någon kollega på jobbet och häver ur mig en hink med gnäll. Själv går jag lättad därifrån men hur mår de när jag hällt mina negativa tankar inne hos dem? Förlåt!
Jag menar inte att man alltid måste vara solstrålen som är överdrivet positiv men behövs verkligen allt det negativa? Det kanske räcker med hälften?

Citaten ovan är från boken Lär dig leva av Mats och Susan Billmark. Det är en bok i raden av självhjälpsböcker och inte den bästa jag läst men den har gett mig en och annan tanke, som t ex de här.
Även om november är avsatt för ljusa tankar så är det bra att se ljuset i förhållande till det mörka, det gör ljuset klarare. 
Glöm inte titta in på Instagram och hashtaggen #ViLyserUppNovember!
Låt ljuset brinna.

7 kommentarer:

 1. Vill bara tacka för att du lyser upp min vardag varje gång du skriver. Oavsett om det är härliga stickade sockar eller tänkvärda tankar. Du har en förmåga att sprida glädje även om dina rader ibland är dystra tankar.

  SvaraRadera
 2. Raderna räckte inte till. Önskar att jag kunde ge dig lite av min novemberglädje. Jag har förmånen att kunna njuta av varje årstid. Detta år har jag fått njuta otroligt mycket trots en trasig rygg. Jag har blivit mormor kan inte fatta hur mycket kärlek ett litet barnbarn kan ge. En stor novemberkram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Åh så roligt med barnbarn! Jag förstår verkligen att det ger massor av energi. Och kärlek.
   Kram

   Radera
 3. Jag vill också tacka! Du är en lisa för själen att läsa. Tänkvärt, får mina tankar att gå i andra banor. Ljusare.
  Fick en rad i huvudet när jag läste ditt inlägg här:
  "Var inte rädd för mörkret ty ljuset vilar där/var inte rädd för mörkret som ljusets hjärta bär" av Erik Blomberg.
  Och dina alster är helt underbara! /LenaJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! En verkligt fin rad, det är verkligen poetiskt att kunna uttrycka sig så: mörkret som ljusets hjärta bär. Fint!

   Radera
 4. Intressant inlägg, Anette. Det finns mycket att reflektera över i ämnet...
  Du noterar att det finns många självhjälpsböcker. Jag tycker att de flesta jag läst saknar de där djupare, handfasta råden som behövs i vardagen men...
  jag måste få dela med mig av den bok som bokstavligen hjälpt mig mest i att få användbara verktyg, som i grunden hjälpt mig, mot energitjuvar:

  Energitjuvar i familjen, relationer och på jobbet.
  Författare är Ingalill Roos.
  Boken har fungerat som min uppslagsbok och är full med minneslappar och understrykningar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Det ska jag lägga på minnet!

   Radera