25 juni 2015

Du vackra människa

Jag funderar på vackra människor. Finns det människor som alltid är vackra? Lika vackra en festkväll som en tisdagmorgon på jobbet? Kan man vara vacker när tröttheten övermannar en, kläderna skaver och mascaran smetats ut? Kan man vara vacker oavsett ålder, kroppsform och fysik? Kan man vara vacker när man är snål, ogin och egoistisk? Jag tänker att skönhet kan vara en vacker yta men sådan skönhet vara inte länge. Det vackra, som när det strålar om en människa, utgörs av helt andra saker än smink, smycken och kläder. 
Jag tror inte att någon är vacker jämt. Jag tror däremot att alla har stunder när de är vackra! När ögonen glittrar, uppmärksamheten är total och energin räcker till att ta hela världen i famn. 
Skönhet väcker något inom oss, både ett slags välbehag och kanske också något annat, något med en djup botten och en lång efterklang. Vördnad? Respekt? Vemod? Vid tillfällen då jag sett min familj eller mina närmaste vänner vara vackrare än de vanligtvis är skapas något. Jag tror det är ödmjukhet och tacksamhet. 
Alla har sina vackra stunder. De är som pärlor att spara i minnets smyckeskrin.
Att lyckas se en människa gnistra till och visa sin vackraste sida för en stund är som en gåva. 

Min hjärna är lite trött, den larmar för varmgång. Det är tidiga larm och inget nu-är-det-nästan-panik-larm. Det är bra med förvarningslarm så man hinner pausa, ändra körsätt och göra en undanmanöver. 
När min hjärna är lite tröttare än vanligt börjar den fundera på allt möjligt som den inte funderar på till vardags då den är upptagen med att göra-listor, middagsplanering och arbetsuppgifter. 
Funderande och att virka ihop rutor fungerar bra tillsammans. Produktivt på två sätt och nu är nästan alla smårutor sammanfogade till niorutor. 

Jag försöker bestämma mig för vem som är den vackraste människa jag mött. Det går inte. Jag kan inte komma på en enda som är vacker så det överglänser alla andra. Däremot kan jag lätt räkna upp människor som jag tycker är vackra ibland, då och då eller helt appropå och de vackra människorna finns i min familj, bland mina vänner, på jobbet, bland sy- och stickvänner och, faktiskt, överallt!

3 kommentarer:

 1. Oj det var mycket att ta in och tåls att fundera på. Mycket tänkvärda ord!
  Må så gott

  SvaraRadera
 2. Man får alltid så mycket att tänka på när man läst din blogg, tack för alla välsignade ord! Kram Immi

  SvaraRadera
 3. Själv tycker jag att du är en av de allra vackraste.

  SvaraRadera