13 okt. 2012

Skärkonst

En dag i rullknivens tecken.
Kvilthäxorna hade syträff idag och jag sydde inte ett stygn, men däremot passade jag på att skära upp massor av tyger till två projekt så när sylusten slår till är grundjobbet redan gjort. 
Grunderna i tygskärning:
- Pressa tygerna så de är släta och fina
- Vik noga så att det inte blir "knän" i tygvecken, dubbelt eller fyrdubbelt tyg
- Använd linjerna på linjalen, inte linjerna på skärmattan, för att få räta vinklar och raka remsor
- Använd om möjligt två linjer i vinkel på linjalen för att få räta vinklar och raka remsor
- I de allra flesta fall ska linjalen ligga på det du ska skära bort, inte på tyget som är kvar. Det gäller ej om tyget bara ska renskäras för då ska linjalen ligga på tyget och inte det som ska skäras bort.
- Skär med din dominanta hand 
- Skär ifrån dig, inte emot dig
- Ska du skära flera remsor som är lika breda, t ex 5 cm: Lägg linjalen på 15 cm, skär, flytta linjalen till 10 cm, skär, flytta linjalen till 5 cm, skär - Vips! Tre remsor utan att flytta tyget emellan.
- Fäll in knivbladet så fort du skurit klart!


3 kommentarer:

 1. Spännande att fundera, jag gillar dina instruktioner men inser att jag gör tvärtom på en punkt. Jag har linjalen liggande på tyget till vänster och skär ut remsorna så dom blir "lösa" till höger...
  kramar!

  SvaraRadera
 2. Tack för dina instruktioner. Har precis köpt matta och kniv och försöker komma på en bra teknik att skära ut. Det går lite långsamt om man säger så. Det är till stor del din blogg som inspirerat mig att försöka med lapptäck/quilt.

  SvaraRadera
 3. I det blå huset - Åh så roligt! Lycka till!

  SvaraRadera