10 okt. 2012

Ljus värdiga att njutas

Oskarshamn och Västervik skulle kunna vara tvillingstäder men det är de inte. Båda ligger precis vid havet bara sju mil från varandra, men i Oskarshamn kan man inte se havshorisonten för hamnen är som en trång vik och hela hamninloppet är just hamn och väldigt tråkig att blicka ut över. I Västervik är havet närvarande hela tiden, mycket mer inbjudande och välkomnande. Oskarshamn är en arbetarstad, fyrkantig, lite loj och försiktig. Västervik däremot är lite snobbigare, lite finare och lite stoltare. Båda har sin charm, men på helt olika sätt. 

Lilla Dot och jag tog en promenad genom Västervik i strålande solsken och iskalla vindar.
De gamla trähusen klänger lite på varandra, stöttar och håller ihop. 
De gamla träbåtarna visar så gärna upp sig. 
Kyrktornet på Sankta Gertruds kyrka, med delar från 1400-talet och det mesta från 1600-talet, ståtar över staden.

Lilla Dot och jag tittade in i Gränsö Slotts Ljusstöperi när vi behövde värma våra öron en stund. Åh, vilka underbara ljus det finns där!
Rena konstverken. 
Den här kronan är helt fantastisk! 
Ljuskronor i alla möjliga och omöjliga formationer. Ett fint hantverk som man dessutom kan följa då stöperiet är i samma lokal som butiken. 
Glada gick vi därifrån med var sitt ljus i en kartong. Inte någon krona dock, men ett ljus som kommer lysa upp mörkret.

Promenaden hemåt gick över Slottsholmen. 
Vi tittade in i Stegeholms slottsruin med anor från 1300-talet. Visfestivalen brukar hållas på sommaren. Nu var det tomt, tyst och öde. 


Nu passar det väldigt bra att krypa upp i soffan under en filt, tända ett ljus och återfå värmen - men en fin promenad var det!

2 kommentarer:

  1. Tack för promenaden i Västervik. Där har jag faktiskt aldrig varit! Mysigt med ljusstöperi. Kronan var fantastiskt vacker.

    SvaraRadera
  2. Gränsö's ljus är jättefina! Kan också rekommendera Levandeljus.se i Järnforsen! Kramar Ullis

    SvaraRadera