7 juni 2016

Beskrivning till Påsen som passar det mesta

Har du, som jag, en obändig lust att sy projektpåsar/kattsäckar/legopåsar/påsar-som-är-bra-till-det-mesta så kan du, om du vill, följa min beskrivning.
Det behövs två tyger, ett till utsidan som gärna får vara lite stadigt, och ett till foder och det får gärna vara ganska tunt. Det behövs också en bit tyg till överkanten och den kan vara av fodret, yttertyget eller något annat. Det behövs ett band på ca 45 cm om du vill ha ett bärhandtag och så behövs det 2 st snoddar om ca 80 cm vardera.

Klipp eller skär två delar av yttertyget som är 30 x 35 cm (storleken varierar du efter eget önskemål men de här måtten använde jag). Klipp eller skär två lika stora delar av fodret. 

På varje del klipps en ruta bort som är 7 x 7 cm i vardera nedre hörn.

Klipp två bitar som är 10 x 30 cm till kanaler.

Börja med att göra i ordning kanalerna. Pressa in ca 1 cm på kortsidan, vik in den och vik en gång till. Sy en söm så att den invikta sömsmånen hålls på plats. Gör på samma sätt på andra kortsidan. Vik hela biten aviga mot aviga och sy en söm ca två cm från den vikta kanten. Gör på samma sätt med den andra delen.Ta bandet, vik det på mitten och nåla fast det på ena sidan av yttertyget, ganska högt upp men inte ända upp. Nåla yttertygsdelarna räta mot räta. Sy sidsömmar och botten. Sy gärna en gång extra över bandet eftersom det kommer utsättas för påfrestning när påsen bärs.

Nåla foderdelarna räta mot räta. Sy sidsömmarna och sy en bit på botten men lämna öppet i mitten. obs, viktigt att det lämnas öppet i mitten annars kan inte bottenhörnen sys. 

Nu är det dax att sy bottenhörnen. Pressa ut sömsmånerna och lägg sidsöm mot bottensöm. Släta ut, nåla och sy tvärs över. Gör på samma sätt med resterande bottenhörn, både på yttertyg och foder.Vänd yttertyget så att rätsidan kommer utåt. Nåla fast kanaldelarna, traskant mot traskant. Sätt dem ca 1 cm från respektive sidsöm så att det går att trä in snodd där.

Stoppa i påsen i fodret, räta mot räta, och nåla fast i ovankant så att alla delar hänger ihop. Sy en söm runt om hela påsen.


Vänd påsen genom hålet i foderbotten.
Pressa ner fodret och sy en kantstickningen så att fodret håller sig på plats.
Sy ihop hålet i fodret, för hand eller på maskin.
Trä i snoddarna, en så att den börjar och slutar på vänster sida och en så att den börjar och slutar på höger sida. Slå en hård knut på snoddändarna.
Pressa påsen, gärna så att hörnen viks in. 
Påsen är klar och kan nu fyllas med en stickning, lego, toalettartiklar eller vad du vill.

Varför inte ge bort en påse till en vän? Det är nämligen både lätt och roligt att sy dem och man gör gärna flera. 
Gillar du beskrivningen så länka gärna hit, och syr du egna påsar efter den här beskrivningen så länka gärna hit eller använd hashtaggen #SySomAnettemcl. Happy sewing!


20 kommentarer:

 1. Tack snälla Anette för den utförliga beskrivningen!

  SvaraRadera
 2. Stort tack för den utförliga beskrivningen! Den ger mej mod att prova att sy trots att jag nu förtiden
  näst intill har symaskinsskräck.
  Lena i Östersund

  SvaraRadera
 3. Tack för din beskrivning till dina fina påsar. Katt-tyget är för gulligt!

  SvaraRadera
 4. Tack för din beskrivning, jag har sytt tre stycken idag och det var hur roligt som helst. Jag följer din blogg varje dag och imponeras av att allt du gör blir så fantastiskt fint, både det du syr och det du stickar.
  Inga-Britt i Sandviken.

  SvaraRadera
 5. Äntligen dags att göra en härlig påse!! :) Tack för beskrivningen!
  Susanne i Alingsås

  SvaraRadera