23 maj 2014

Intrycksryck

Har du vägarna förbi Värnamo i sommar så vill jag verkligen rekommendera utställningen Barnens århundrade på Vandalorum som pågår hela sommaren.
Utställningsmöjligheterna är fina i de stora förvånansvärt ljusa lokalerna.
Barnen är i centrum och allt från politik till möbler visas och det finns lekplatser som bör utforskas om man är liten. En del textilier och kläder från olika årtionden finns också med, mycket känner jag igen men sälkuten var en charmerande nyhet för mig.
Vilken fantastisk bild!  
Vi, som var där som en del i en utbildning, fick en riktigt bra guidning. Det mesta gick att läsa sig till men visst ger en bra berättare en extra dimension till en utställning så har du möjlighet att gå när det är guidad tur så passa på.
Einar Nermans affisch för Barnens dag 1917 skulle jag gärna vilja ha i nytryck på väggen hemma. Jag tycker att den är helt underbar! Någon som vet om/var den går att köpa? 
Efter Barnens århundrade begav vi oss, som en klass på skolutflykt, till Källemo. Källemo tillverkar 
möbler i samverkan med både kända och nyutbildade formgivare, designers och arkitekter.
Den här träpallen fick mitt hjärta att sjunga. Det är Björn Nörgaard som gjort stolskulpturen. 
Mats Theselius Aluminium chair provsatt vi medan vi fick veta historien om några av Källemos mest kända möbler. Tänk vilket yrkeskunnande det finns i möbelindustrin!

Yrkeskunnandediskussionerna tog inte slut där utan vi gav oss in i konstnärernas värld och fick en jättefin visning av lite av det som finns i Smålands konstarkiv
1500 objekt finns i samlingarna. 
De här kunde jag inte riktigt bestämma mina känslor inför. Tyvärr fick jag inte med konstnärens namn. 

Dagen avslutades med en pianokonsert med Asuka Nakamura, en otroligt begåvad pianist.  
Konserten var samtidigt en berättelse om hur svårt det kan vara för en japansk pianist att verkligen förstå och kunna tolka klassisk musik och Mozart och Beethoven när man aldrg varit i en barrskog eller i en kyrka. 
Allt det där gjorde min dag i går. Dagen i dag har varit studier av en mer klassisk karaktär. Nu gäller det för mig att omsätta all kunskap om yrkeskunnandets olika skrymslen och vrår till min vardag men det ska jag inte fundera alls på förrän tidigast på måndag.

Dagens ruta är glatt försommargrön.
Och jag, jag gömmer mig på världens bästa plats, begrundar alla intryck och vilar mig.
Trevlig helg!

1 kommentar:

  1. så många intryck, jag är avis! du måste förmedla detta för mig under en av våra underbara lunchpromenader

    SvaraRadera