15 okt. 2010

Tanka eller inte tanka

Ibland så tänker jag att det är synd om de människor som inte har någon hobby. Egentligen kanske jag menar att jag undrar vad de gör av sin tid och, framförallt, hur de fyller livet med glädje och energi. Att ha en hobby innebär för mig att ha en passion, att glädjas över någonting, att länga till stunder då man får utöva sin hobby och att engagerat få prata om sin hobby med andra som tycker om samma sak. Hobbyn i sin tur kan vara allt från att läsa böcker, vara med hunden, släktforska, se på fotboll till – tja varför inte lappteknik?
Tillbaka till det där med vad man gör, eller inte gör av sin tid. De flesta jobbar, handlar, lagar mat, äter och sover. Av dygnets 24 timmar så fylls de flesta med just sådant, men några blir över, och det är de timmarna jag funderar över. Att sätta sig i soffan och bara titta rätt fram, dag efter dag eller kväll efter kväll känns inte som ett alternativ som tillför så mycket energi och livsglädje, även om stunderna med sina egna tankar är nog så viktiga, så frågan är – hur fyller man energiförråden om man inte har en hobby? Hur tankar man?
Jag har en hobby, eller rättare sagt inte EN utan kanske alldeles för många. Det är så mycket jag vill göra och testa! Några saker har jag medvetet lagt åt sidan och sagt till mig själv ”Nej, det där hinner du faktiskt inte med, så koncentrera dig på dina andra hobbies i stället.” ”Okej", svarar jag mig själv, "jag gör dem i nästa liv då” ;o) eftersom jag inte vill utesluta något för gott, men nu gör jag de här.
Även om den hobby man har är någonting man gör i sin ensamhet, som läser eller stickar, så kan det också vara en källa till sociala kontakter. Visst är det fantastiskt att man kan prata böcker, stickning eller mönster och få nya tips och idéer – av människor som man annars aldrig träffat eller lärt känna?!
De kommande dagarna ska jag hålla på med min hobby lappteknik. Jag ska dessutom träffa en massa fantastiska människor som tycker om att göra samma saker som jag, och utan lapptekniken hade jag inte lärt känna dem. Vi ska prata mönster, klappa tyger, sy och dessutom fylla på livsglädjen med att umgås och göra det vi tycker är kul. Några av mina bästa vänner har jag mött på grund av min hobby!
Tacksam är jag. Och glad.
  ***Anette L***

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar