19 juli 2013

Östergötlands ullspinneri

Man vet att man kommit till himmelriket när man först kört vilse och varit vid världens ände och vänt för att därpå se skogen öppna sig, möta oerhört trevliga människor och få njuta av vackert hantverk en lång stund.
Jag har varit på Östergötlands ullspinneri utanför Ödeshög.
Jag har många gånger stickat av det underbara Visjö- och Karamellgarnet från Östergötlands ullspinneri och jag har länge velat åka dit, nyfiken som jag är - och glad för den svenska tillverkning som fortfarande finns.
Att mötas av ladan vid gården Storeryd fick mig att le, vilket var både efterlängtat och skönt efter den där åka-vilse-rutten som jag hade bakom mig.
Inne i butiksdelen hälsades jag välkommen av Ulla-Karin som tillsammans med sin man driver företaget. Vi pratade länge om ditt och datt och bland annat om att blanda olika tekniker. Hon visade mig en helt fantastisk tröja med knypplad spets av ullgarn mitt fram och mitt bak, själva tröjan stickad i ullgarn och så var hals- och nederkantade skodda med sidenband. En helt underbar tröja som nästan tog andan ur mig. 
Samma knypplerska och stickerska har också gjort den här vackra halvvanten.
Att blanda är kul! Och vackert!
Jag frågade om det var okej om jag tog några bilder och det var det. Jag hade bara lilla kompaktkameran med mig så bilderna gör tyvärr inte verkligheten riktigt rättvisa.
Jag drogs naturligtvis till väggen med alla garnhyllor. Åh, så fint och så svårt att välja!
Det finns också många vackra uppstickade plagg. 


Kvalitet som både syns och känns.
Sen bar det av till garnhyllan igen förstås... 
Börje, Ulla-Karins man, visade mig sedan runt i spinneriet och jag fick ta del av en underbar berättelse och se de gamla mekaniska underverken. Som ingenjör så slår mitt hjärta extraslag när jag ser gamla maskiner så väl omhändertagna och fortfarande i drift.
Här är en liten del av kardverket där ullen kardas till ett tunt flor.
Efter kardverket sitter spolar med det mjuka och sköra förgarnet.
Själva hjärtat i verksamheten är nog ändå den stora ståtliga Spinning Jenny.
Just den här maskinen är den sista i sitt slag i produktion i Sverige.
Det finns dessutom tvinnmaskin, haspel som gör härvor av garnet, nystmaskin och ytterligare vackra pjäser - allt som behövs för att göra en garnälskare alldeles lycklig!
Jag fascinerades av Ulla-Karins och Börjes berättelser och köpte jubileumsboken om spinneriet. En riktigt fin bok.
Och kan man tänka sig - korgen min blev full av garn!
Tack Ulla-Karin och Börje för att ni kämpar och för att ni tog så oerhört väl hand om mig! Så trevliga människor som ni är det inte varje dag man möter.
När jag satte mig i bilen för att åka vidare, utan att åka vilse, så hade jag ett stort leende på läpparna och en härlig upplevelse i minnesbanken.
Ulla-Karin och jag pratade lite lappteknik också, det återkommer jag till en annan gång.
Tänk vad bra det blir ibland när man åkt vilse en stund!

9 kommentarer:

 1. Tack för en härlig berättelse, jag sitter här med ett stort leende, jag också1
  kram

  SvaraRadera
 2. Tack för din berättelse. Jag älskar också deras ullgarn och deras hängivelse för hantverket

  SvaraRadera
 3. Tack för att vi fick se. Jag har varit där en gång för länge sen, när jag bodde i Linköping. Kanske det blir en avstickare dit igen, när jag hälsar på mina barn.Härliga färger på garnen.
  Monika i Åryd

  SvaraRadera
 4. Åh så många alltför många år sedan jag var där, trots att det inte är så långt från mig! Så fint att de förstod att de hade en riktig stickerska hos sig och tog hand om dig på det finaste sätt! Trevlig läsning, och Spinning Jennie kommer man ju ihåg från skolan...

  SvaraRadera
 5. Roligt att läsa om din fina dag och se dina härliga bilder ifrån spinneriet! Kram

  SvaraRadera
 6. Vilket härligt utflyktsmål! Tack för att du delar med dig! Kramar Ullis

  SvaraRadera
 7. Fin utflykt. Trevlig berättelse. Härligt att du hade en fin dag. Önskar jag kunde sticka. Tack för att du delar med dig.

  SvaraRadera
 8. Ååååh, jag såg skylten när jag tankade på väg till Göteborg. Nästa gång skall jag se till att besöka dem.

  SvaraRadera
 9. Åh, så himla mysigt! Jag har tänkt flera gånger när jag varit hemma i Östergötland att jag ska åka dit men det har liksom aldrig passat in. Men någongång SKA jag dit!

  SvaraRadera