30 juli 2019

Stickkirurgi

Jag har tänkt på det ett tag, att försöka fixa min gråsa Riddari så den passar mig lite bättre. 
Koftan är superfin men den har hela tiden känts lite för snäv över magen och därför har jag knappt använt den. Jag hade två val, antingen lämna koftan att vara som den var och låta den värma garderoben, eller ta risken och klippa upp den i sidorna, sy i kilar och äventyra hela koftans existens. Jag valde att ta risken. Så klart.
Koftan är stickad nerifrån och upp så jag stickade två kilar på samma sätt och minskade efter bården till det bara blev tre maskor kvar. 
Jag sköljde upp bitarna på samma sätt som koftan och blockade dem över natten. 
Jag markerade sidsömmen med en tråd och sydde efterstygn med symaskinstråd en maska in på var sida om markeringen,
sen klippte jag upp sidorna, det kändes bara lite läskigt, och sydde fast kilarna med maskstygn. I början blev stygnen inte så snygga men efter några timmar, 
och naturligtvis ovärderlig hjälp, 
blev det till slut ganska snyggt. 
Det tog några timmar men det var det värt. 
Jag är löjligt nöjd med insatsen och 
viddökningen är precis perfekt till min runda kropp. 
Det tog många timmar att göra koftan så tiden det tog att göra den riktigt användbar var ingenting i jämförelse. Det tog ett par månader från det att jag först tänkte tanken att ändra till jag satte saxen i koftan men den tiden kan knappast räknas.
Jag har ytterligare en kofta som skulle behöva lite seriös stickkirurgi men där är lösningen inte lika självklar och kräver mer tankearbete men idag 
är jag bara glad för att det regnar och blåser och att min Riddari nu kan komma till riktig användning och för modet att våga.

2 kommentarer: