28 nov. 2018

Korta stickor

Den lilla stickan som verkligen fått min flerfärgsstickning på vantar och sockor att bli jämn och fin är Addi Sockenwunder, en 25 cm lång (eller snarare kort) rundsticka 
där den ena tippen är två centimeter längre än den andra. Den långa tippen håller jag i höger hand eftersom det är den jag vanligtvis plockar maskorna med. En vänsterhänt som stickar åt andra hållet skulle hålla den långa stickan i vänster hand.
Att sticka vantar och sockor helt runt, utan att behöva få fula skarvar mellan t ex två strumpstickor eller i vikskarven om man stickar magic loop på lång rundsticka har verkligen gett mig flyt i stickningen. 
Jag håller en tråd över pekfingret, en tråd över både pek- och långfingret, sätter en markör där varvet börjar/slutar och stickar på. Toppen på en vante och tummen gör jag med magic loop eller strumpstickor, precis som tån på en socka.
Addis Sockenwunder säljs också under Sandnes logga, det står på baksidan av förpackningen att Addi är tillverkaren.

Chiaogoo, som är mitt favoritmärke när det gäller rundstickor i övrigt, har en 23 cm lång (kort) sticka.
Båda tipparna på den är lika korta och för mig är de för korta att hålla i. Det känns alldeles fumligt och klumpigt i handen, så de två extra cm som Addi har funkar bäst för mig. Spetsarna är dock bättre på Chiaogoo. Man kan tydligen aldrig få allt...

Addi gör också CraSyTrio. Det är tre korta stickor med en mjuk del på mitten. De fungerar som strumpstickor fast ger bara två skarvar i stället för tre eller fyra med stumma stickor. Jag har testat dem men inte till flerfärgsstickning. 
Bra verktyg gör det roligare att sticka och i mitt fall har det verkligen fått min flerfärgsstickning på vantar och sockor att blomma.
Övning har förstås gjort sitt också,
liksom en skopa envishet.

1 kommentar:

  1. Addi har en ny variant där spetsen på den längre är spetsigare.
    Sockwonder lace.

    Kramar Jenny

    SvaraRadera