23 aug. 2016

Färgglädje

Mina färgade garner är äntligen torra och jag är så nöjd med dem. Jeaba kallfärg, säljs bl a på Ostbiten, är rolig och lätt att använda. Det behövs inga kemikalier, inga grytor, bara plasthandskar, en uppklippt sopsäck att vara på och en burk eller mugg att blanda färger i om man vill. Garnet ska ligga en stund i en plastpåse för att färgen ska fixeras, mina låg över natten, och sedan är det bara att skölja ur garnet och vänta på att det ska torka.

Två härvor två-trådigt sockgarn i grönt och blågrönt. Färgerna fick jag fram genom att droppa blå färg i en mugg med gul färg. 
Jag hade två härvor Peruvia quick kvar efter Owligan-koftan och de fick bli rosa- och lilamelerade. Meleringen får man genom att droppa/ringla på lite mörkare färg på garnet.
Jag testade att färga över en härva jag färgat tidigare med svamp. Båda härvorna hade apelsinfärgen som härvan till vänster från början. Den till höger färgade jag över och fick en fin chokladfärg som passar perfekt till apelsinen! 
Jag färgade också två sockblanks, också köpta på Ostbiten, och blågrönt är det finaste jag vet så jag försökte få fram blågrönt i olika nyanser genom att droppa blått i gult.
Från riktigt gulgrönt till blågrönt gick den första. Jag tänker sticka en sjal av det här garnet.
Det blev så fint när det nystades. 

Den andra tuben färgade jag från båda kortändarna och in mot mitten, så det är samma färg både först och sist och så blir det gradvis mörkare mot mitten.
Jag hade tänkt sticka sockor av detta men det blir nog en sjal av detta också så alla färgerna får synas och blomma. 

Nu ska jag bara avsluta några pågående projekt innan jag kastar mig över dessa godsaker. Eventuellt.

2 kommentarer:

  1. Så mycket fint du har färgat! De två översta härvorna är riktiga karameller alltså, som jag skulle våga mig på att försöka färga själv!

    SvaraRadera