14 apr. 2012

Mönster på en liten väska

Här kommer mönster på min lilla jeansväska! 

Mönster Anette L syr och skapar 

Utgå från ett par jeans, eller använd annat kraftigt tyg t ex markisväv. Vill du sy av tunnare tyg - stryk vliseline på baksidan för att få stadga. Dessutom behövs fodertyg och ett blixtlås ca 5 - 6 inch ( ca 15 cm), ett blixtlås ca 11 - 12 inch (ca 30 cm) samt 2 st öljetter med 5 mm hål.

Klipp/skär två delar i jeans, 7,5 x 9,5 inch (ca 20 x 25 cm)
Klipp/skär tre delar i fodertyg, 7,5 x 9,5 inch (ca 20 x 25 cm)
Klipp/skär en liten rektangel i fodertyg, 5,5 x 2 inch ( ca 14 x 5 cm)

Klipp/skär två eller tre remsor 1 1/4 inch ( ca 3 cm) så långa som du får ut dem på ett byxben (om du behöver två eller tre remsor beror på hur långt axelband du vill ha, och hur långa byxbenen är från början).
Börja med att dekorera den ena eller båda jeansdelarna. Broderi, applikation, mönstersöm. Välj det som passar dig. Om du syr med mönstersömmar - lägg ett rivbart mellanlägg under tyget så blir sömmen jämn och fin.


Sicksacka runt den lilla rektangeln.
Rita ett streck mitt på biten, 3/4 inch (ca 2 cm) från varje kortsida. Rita en ram runt, 1/4 inch (ca 6 mm) från mittstrecket. Rita också spetsar ut i hörnen, 1/4 inch (ca 6 mm) in på mittstrecket. 
Placera den lilla rektangeln räta mot räta på en av foderdelarna. Placera den där du vill ha blixtlåsfickan. Minst 1 inch (ca 2,5 cm) från ovankanten. Sy i den ritade ramen, noga på linjen. 
Klipp försiktigt upp längs mittlinjen, ut till spetsarna. Klipp ut i hörnen, men klipp inte av sytråden!

Vräng den lilla rektangeln genom det uppklippta hålet. Pressa så att tyget ligger slätt.


Ta ett blixtlås (med plasttänder) som passar i öppningen. Jag använder blixtlås på metervara, men det är inte nödvändigt. Trä på en kläpp om metervara används.

Nåla fast blixtlåset i öppningen. Sy fast det från rätsidan, med en kantstickning runt hålet. Blixtlåset glider lätt iväg, så sy långsamt. Fäst blixtlåset i kortändarna genom att sy ett par gånger fram och tillbaka just där. Sy försiktigt så inte nålen går av.


Lägg foderdelen med blixtlåset aviga mot räta mot en annan foderdel. Sy ihop dem runt om med en smal sömsmån, ca 3 mm.

Lägg en jeansdel med rätan uppåt. Placera ena delen av blixtlåset med rätsidan mot jeanstyget, kant i kant längs ena långsidan. Lägg en foderdel ovanpå, med rätsidan nedåt. Nåla ihop. Obs! Tänk på riktningen för foderdelen med blixtlås, mot den nålade kanten annars kommer fickan upp och ned.

Sy, med pressarfoten för blixtlås så nära "tandraden" som det går. Du får känna med fingrarna att du håller dig intill "tänderna". Gör lika med den andra jeansdelen och fodret.


Trä på blixtlåskläppen om du använder blixtlås på metervara.

Dra igen nästan hela blixtlåset.

Vik ut delarna så att foder ligger mot foder, och jeans mot jeans. Sy ihop runtom, men lämna en bit öppen på fodrets långsida. Sy fram och tillbaka ett par gånger över blixtlåset - försiktigt så inte nålen går av, och låt jeanssömsmånen ligga slätt mot fodret.


Klipp bort de blixtlåsändar som sticker ut, och klipp hörnen av jeanstyget. Eftersom jeans är tjockt är det svårt att få ett snyggt hörn om det är för mycket tyg där.

Vänd väskan genom öppningen i fodret. Sy ihop öppningen.

Stoppa ner fodret i väskan.

Gör två små hål för öljetter på bakstycket, genom både jeans och foder. Ca 1,5 cm ner från blixtlåset och ca 2 cm från sidsömmen. Klipp försiktigt eller använd håltång. Sätt fast öljetterna. Det går bra med en hammare, ofta finns ett verktyg med i öljettförpackningen när man köper dem att slå emot. Det finns också öljettänger, men det går som sagt bra med en hammare.
Axelremmen görs genom att skarva remsorna på skrådden med förstärkt raksöm till ca 15 cm längre än önskad längd.  Axelremmen kommer att belastas när väskan används, så därför är det bra med förstärkt raksöm.

Jag tycker om att ha väskan diagonalt över kroppen och min axelrem är ca 150 cm.  Pressa remsan på längden, aviga mot aviga. Vik in traskanterna mot mitten och pressa igen. Remsan blir på så sätt fyrdubbel. Sy en förstärkt raksöm längs hela remsan.Stoppa in ena änden igenom en av öljetterna. Slå en hård knut på axelremmen. Det är knuten som håller fast remmen. Klipp av intill knuten. Stoppa in andra änden genom andra öljetten. Mät så att axelremmen blir så lång du vill ha den. Slå en knut på remmen och klipp av överflödigt tyg.

Använd dina nya lilla väska!
Hittar du några konstigheter eller felaktigheter i mönstret så maila mig gärna på AnetteLsyrochskapar@gmail.com eller lämna en kommentar till detta inlägg. Skriv gärna en rad om du syr en väska enligt mitt mönster och visa gärna bilder! Bloggar du om det du sytt - hänvisa gärna till det här inlägget, för då blir det en glad mönsterkonstruktör :o)

Varsågoda!